Sveriges sista blogg

Av mig, om mig, för mig... eller låter det för självupptaget?

Grobiösa mängder listor

Publicerad 2010-12-29 21:05:08 i Allmänt

Sara skrev idag två listor i sin blogg och hann därför före mig så jag har inget annat val än att sitta här och se ut som en härmapa trots att jag har tänkt skriva ett inlägg om mina listor ett tag nu.
Jag vill också att ni tar er ett litet ögonblick och förundras över att Saras namn har förvandlats till länkar till hennes blogg. Jag är en aning stolt över det. Nu hoppas vi bara att det fungerar när jag trycker på publiceringsknappen...

Där Saras listor var mer av fråga-svar karaktär har jag, i god High Fidelity-anda, valt att göra topplistor på olika saker. Hmm, rättelse: jag har i inte så god High Fidelity-anda försökt göra 10-i-topp på lite olika teman. Det blev inte så mycket High Fidelity eftersom jag inte lyckades bestämma mig för tio punkter för varje lista och för att jag helst undviker att rangordna listorna. Detta tar bort en stor del av likheterna mellan mina listor och de i boken. Lite ironiskt med tanke på titeln.

I alla fall så har jag försökt skriva ner mina tio favoriter i kategorierna spel, filmer, skivor och böcker. Vissa är tio, andra färre. När jag funderar på vilka som är mina favoriter dyker det alltid upp flera frågor som gör det svårt för mig att bestämma mig för vilka verk som bör finnas med på listorna. Hur bedömmer jag vilka som är bäst? Enkelt kanske man kan tycka, bara fundera ut vilka jag gillar bäst. Men vilka gillar jag bäst? Är det vilken film jag gillade mest när jag såg den första gången? Den film jag kan se flest gånger utan att bli trött på den? De filmer jag just nu gillar mest?
Dessa frågor ställer till det för mig i min beslutsprocess, men jag gillar att skriva listor så jag använder mig av en blandning av olika kriterier för att skriva listorna. Listorna är inget som är inte skrivna i sten (men hur coolt vore inte det?) utan kommer med all säkerhet ändras i framtiden. Diskutera och skriv gärna egna listor. Så, till er som faktiskt inte har hoppat över mina textmassor och läst listorna först (jag skulle ha gjort det), varsågoda:

Spel:
-Halo 3 (360)
-Heroes of Might and Magic 3 (PC)
-Mario Kart 64 (N64)
-Mirrors Edge (360)
-Super Mario Galaxy 2 (WII)
-Super Mario World (SNES)
-Super Smash Bros. (N64)
-Tony Hawk 3 (PS2)
-Zelda - Ocarina of Time (N64)

Film:
-Search for the Holy Grail
-Life of Brian
-The Meaning of Life
-Star Wars
-The Empire Strikes Back
-Return of the Jedi
-Kejsarens nya stil
-Kiss Kiss Bang Bang
 
Skivor:
-Appetite for Destruction – Guns N’ Roses
-Permission to Land – The Darkness
-Machine Head – Deep Purple
-Long Live Rock N’ Roll - Rainbow
-The Art of War - Sabaton
-Ride the Lightning - Metallica
-Californication – Red Hot Chili Peppers
-Era - Era
-Brave New World – Iron Maiden
-Avenue Q – Original Broadway Cast
 
Böcker:
-Belgarath the Sorcerer – David & Leigh Eddings
-Small Gods – Terry Pratchett
-Night Watch – Terry Pratchett
-The Last Wish – Andrzej Sapkowski
-Lagom finns bara i Sverige – Mikael Parkvall
-The Limits of Language – Mikael Parkvall
-A Storm of Swords – George R. R. Martin
-A Game of Thrones - George R. R. Martin
-Death Masks - Jim Butcher

Undrar om någon kommer att läsa det här idag?

Publicerad 2010-12-24 10:04:59 i Allmänt

God jul till er alla!

Julaftonsmorgon, snart dags för gröten.

Igår spelade några av mina familjemedlemmar spelet A till Ö. I det ska man på tid nämna saker inom en given kategori. Framför sig har man en bricka med alfabetet på. När man nämner en sak som börjar på A ska man lägga en liten markör på sitt A o.s.v. tills någon har fyllt sin bricka. Det finns lite fler regler som jag inte ska gå in på här. Det jag egentligen ville berätta var att en av kategorierna i spelet är ”saker som är naturligt kalla”.
Jag började fundera på vad som är naturligt kallt? Hur är något som är kallt i sitt ”naturliga” tillstånd? Är att vara kallt ett av sakens prototypiska drag? Kan något överhuvudtaget vara ”naturligt” kallt?
Ett förslag var ”frost”. Men är det en egen sak som är naturligt kallt, eller är det vatten som är okaraktäristiskt kallt? Frost uppstår när luften i atmosfären är kall. Är det verkligen frosten som är naturligt kall i det fallet? Det är ju luftens temperatur som påverkar vattnets. Man skulle kunna argumentera att eftersom företeelsen ”frost” är ett eget ord och begrepp så är det redan skiljt från vatten och har därför sina egna prototypiska drag, där ”kallt” ingår.
Förresten så är väl varmt och kallt relativa begrepp. Naturligt kallt om man jämför med vad? Solen? Flytande kväve? En daggmask?
Någon som har någon idé eller fundering i frågan? Dela gärna med er. Här eller någonannanstans.

Welcome, to the Island of Beautiful Men!

Publicerad 2010-12-22 00:33:08 i Allmänt

Ah, nu har jag relokaliserat (ja, det är ett ord) mig till ett skärgårdligare (även detta, ett ord) läge. Ja, jag har alltså åkt ut till Sandhamn för julfirande. På förmiddagen hann jag även med att ge blod. Tog en trisslott men vann ingenting. Däremot fick jag även en ask med chokladhjärtan, mumsigt!

Så idag åkte jag till Sandhamn. Man kan ju undra hur jag vågar. Har ni sett hur populärkulturens Sandhamn ser ut? Knarktillverkning och mord är vad som sker här ute minsann! Senast ut var Morden i Sandhamn som går i dagarna. Såg första avsnittet igår där Tove är med som statist. En höjdpunkt i en övrigt seg historia...
I första avsnittet plockas förresten ett nätinsnärjt lik in från vattnet på lilla Trouville-stranden. En av männen som plockar in kroppen kommenterar på vägen ut i vattnet att det var en väldigt dyig botten. Jag vill här påpeka att den stranden har en fantastisk sandbotten. Wooho, let's hear it for lokalpatriotism!

Idag har jag och min lillasyster byggt med lego.
Här ser ni en av mina kreationer! Är speciellt nöjd med det, helt oavsiktligt, testbildsliknande mönstret på huset.



Och som alla bra lego-byggnationer finns det en lucka med en hemlighet bakom!
(För er som inte ser så är det en kanon i vagnen)

Actung X-mas, achtung Weinnacht, achtung Liebe

Publicerad 2010-12-17 23:28:50 i Allmänt

Idag hade tolkutbildningarna på Södertörns Folkhögskola julavslutning. Det var otroligt roligt (har ni tänkt på att otroligt är roligt med ot framför) att se alla uppträdanden och filmer. Applådera om du håller med!

Så var det alltså jullov. Vi var några som firade med att spela Fifa 10 på ps3 hemma hos Kristian hela eftermiddagen. Jag var tvungen att gå vid 5-tiden eftersom jag skulle till träningen men de andra fortsatte. Och så vitt jag vet, så sitter de där än idag.

Vi var riktigt få på terminens näst sista gfst-träning idag. Vi körde trampolin genom hela träningen. Jag är riktigt nöjd med att jag fick till några bra dubbelskruvar på sträckt volt. Fick också för mig att jag skulle prova halv in och landade på alla fyra i gropen efter att ha lyckats slå till mig själv i ansiktet. Men runt kom jag.

Ja, klart ni ska få en bild också.
Morgonsol över tullbron i Falkenberg som jag gick förbi på väg till tolkcentralen.

Have you tried turning it on and off again?

Publicerad 2010-12-12 23:12:31 i Allmänt

Söndag. Imorgon börjar sista veckan innan juluppehållet. Det är definitivt välkommet. Inte bara för ledighet, utan även för möjligheten att ta heldagar för examensarbete.

I fredags fick jag äntligen tillbaka min dator från servicen. Till synes var den återställd. Den lät lite annorlunda, men det var ju utbytta delar i den så... Ja, ni har säkert gissat hur det här kommer sluta. Datorn fryser till utan varning efter allt mellan fem minuter och 3 timmar. Gissningen är att det är något med fläktaran eftersom datorn är så mycket tystare än förut. I vilket fall som helst så blir det till att schläpa datorn tillbaka till elgiganten och få den fixad igen. Kanske till och med ordentligt den här gången?

Såg äntligen Kick-Ass i helgen. Helt okej. Som väntat hade jag nog skrattat högt genom filmen även i en biosalong. Min syster äger att hon fick en del blickar när hon gjorde just det.


Bildfråga: vad är det för scen vi ser avbildad?

nur ein stummer Shrei nach Liebe

Publicerad 2010-12-10 17:41:07 i Allmänt

Idag berättade min klasskompis Sabine en jättekul grej för mig.
Det var kul. Jag skrattade.

Idag är en riktigt produktiv dag. Prov och utvecklingssamtal i dövblindtolkning på förmiddagen, lite julklappsshopping och sedan hem och spela Halo med syster yster. Snart iväg till gymnastikträning med GFST.

Nu språk;
Har ni tänkt på hur många i det finns i ordet initiativ? Det är fyra, det är ganska många...

Är bokstäver ord?
Jag har länge tänkt att det bara finns tre stycken ord i svenska som skrivs med bara en bokstav, nämligen i, å och ö. Men när jag tänkte på det nyligen så kom jag att tänka på à. Det kanske finns fler sådana små enbokstavsord i svenska? Då kom jag att tänka på att varje bokstav borde vara ett egt ord. Rättare sagt borde namnenpå bokstäverna vara egna ord. Om jag vill tala eller skriva om bokstaven v så använder jag det som ett substantiv. Jag kan böja ordet i numerus (v:na), species (v:et) och kasus (v:ets).
Hmmm... Nu när jag skriver ner en här tanken så märker jag, liksom ni säkert har gjort, att böjningarna ser ganska vanskliga ut i skrift. Likväl tycke jag att mitt argument håller. Bokstävernas namn är just namn på saker och då borde de klassas som substantiv.
Alltså, bokstäverna är egna ord som i grundform skrivs som en bokstav.

Acquiris Quodcumquae Rapis

Publicerad 2010-12-07 23:03:00 i Allmänt

För ett tag sedan läste jag att Natur & Kultur Förlag inte kommer att ge utt en svensk översättning av de avslutande delarna av "Sagan om drakens återkomst". Motiveringen är kopplad till minskat intresse för de svenska översättningarna och det faktum att Robert Jordan inte själv hann skriva klart serien innan han dog.
Jag själv slutade läsa serien efter bok 18 kom ut 2002 men har tänkt läsa om serien någon gång och då på engelska. Ändock kan jag inte låta bli att fundera om det finns någon som följt den svenska översättningen genom åren (Från första boken 1992, genom de följande 21 utgivna böckerna fram till den senaste 2006) och som nu tvingas byta språk för att få läsa slutet.
Jag skulle nog bli lite purken i alla fall.


Någon kanske minns att jag nämde en lista jag sammanställde en ensam kväll i Falkenberg under praktiken. För er som inte minns så handlar det om en lista över alla tv-spel jag har spelat. Jag har fortsatt att fylla i listan allt eftersom jag kommit ihåg fler spel.
Premisserna för listan är:
- Jag räknar bara konsolspel, inte pc
- Jag räknar spel till bärbara konsoler (dock inte mobilspel)
- Jag räknar inte spel jag bara testat i butik eller annars bara spelat ett kort enstaka tillfälle och går helt enkelt på känsla när jag bedömmer om jag spelat ett spel tillräckligt mycket för att det ska få vara på listan.

På listan har jag nu 263 spelade spel och det har nu gått ett tag sedan jag kunde komma på något jag glömt skriva upp. Längtar tills jag kan skriva upp Beyond Good and Evil och Kirbys Epic Yarn.


Okej, idag har vi alltså ett stycke om översättningssituationen för en fantasyserie, tätt följt av ett stycke om min smått maniska nedteckning av tv-spel. Nörd? Vem? Jag?

And now for something completly different:
Här har vi en bild av en instruktion för en brandfilt i en stuga på Väddö. Lägg märke till vad man först bör göra om någon brinner.



Bloggis

Publicerad 2010-12-02 20:14:59 i Allmänt

Eftersom jag är en så fruktansvärt narcissistisk person brukar jag kolla hur många som läser mina inlägg och har lagt märke till att mitt förra inlägg haft ovanligt låga siffror. Jag väljer att förklara det med att My Blog Posts inte har lagt upp det inlägget som en statusrad på facebook och därför har färre sett att det finns. Så om du är en av alla de som missat "Blö för rubriker" eftersom du kommer hit via facebook så meddelar jag nu att du kan hitta en länk här intill.
Ett annat tecken på min självupptagenhet är att jag ägnar så här mycket tid och plats i min blogg åt att försöka få fler människor att läsa mina gamla inlägg.

Nåja, nog om mig, berätta lite om dig själv.

...
...

Okej, om du verklig inte vill dela med dig får väl jag ta på mig att berätta lite saker som jag tänkt på idag.

- Det bästa med kyla och mörker är att man kan leka med sin andedräkt. Hur kul är det inte att stå och blåsa och titta på röken som bolmar upp? Förvånansvärt underhållande, perfekt för att döda tid vid busshållplatsen.

- Det suger verkligen när man sparkar till något med smalbenet. Det gör så oproportioneligt ont.

Om

Min profilbild

Stefan

Om du läser min blogg så är chansen rätt stor att du redan känner mig. Uppdateras sporadiskt, ofta intensivt en kort period följt av en längre tids overksamhet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela