Sveriges sista blogg

Av mig, om mig, för mig... eller låter det för självupptaget?

It's the Eye of the World as we know it, and I feel fine

Publicerad 2011-08-30 19:32:09 i Allmänt

Ja, ja, lugna ner er nu. Pjävlingen är nu avslutad och juryn har dragit sig tillbaka för att konferera. Resultatet kommer att presenteras inom kort.

Nyligen läste jag Eye of the World, första delen i Robert Jordans fantasy-svit The Wheel of Time. Det var en trevlig läsupplevelse. Jag skulle vilja säga att boken är förutsägbar men eftersom jag redan har läst den så är det väl inte så konstigt. Det var ungefär en 12-13 år sedan som jag läste de två böcker (Farornas väg och Tidens hjul) som den svenska översättningen bestod av. Det var den första fantasyserien jag läste efter att jag dragits in i genren av Eddings Belgarath Besvärjaren.
Som ni kanske vet så är jag mycket förtjust i nostlagi. Att läsa om den här boken nu på engelska låter mig återuppleva min första genomläsning. Jag kommer ihåg mycket från den första genomläsningen och jag tycker att boken är läsvärd i sig. Det visar sig också finnas flera delar som jag inte kom ihåg och saker som jag kom ihåg fel.
Wheel of Time planeras färdigställas under nästa år med Memory of Light. Serien kommer då bestå av 14 böcker på 650-1000 sidor vardera. Att läsa Eye of the World är faktiskt början på mitt försök att läsa om hela serien vilket förhoppningsvis ska avslutas med att jag någon gång under nästa år läser ut A Memory of Light. Jag är inte förtjust i att lämna en serie utan att ha läst alla delar men det är en väldigt lång serie och vad jag minns av de svenska böckerna så tappar den fart efter ett tag. Det blir för många karaktärer som ska göra för mycket saker och då försvinner tempot ur berättelsen.
Lite på samma sätt som hur alla sidospår jag kommer på medan jag skriver skapar de här tjocka textstyckena fyllda med parenteser, drar ner tempot och som gör att jag tappar bort vad det var jag ville skriva från början...

Pjävling

Publicerad 2011-08-23 22:06:16 i Allmänt

Tävlingsdags!
Priset är, förutom evig ära och skryträtt, potatoskins på O'Connells vid tillfälle.

Regler*:
- För att vinna ska man komma på ett ord som i tal inleds med pj.
- Egennamn räknas inte.
- Ord som inte får användas:
Pyjamas
Pjäs
Pjäxa
Pjoskig
Pjåkig
- Avledningar av orden i föregående punkt räknas inte.
- När jag skriver "komma på" så är det inte i betydelsen "uppfinna".
- Om ett ord anmäls till tävlingen får det inte användas igen och avledningar av det ordet räknas inte.
- Förkortningar räknas inte.
- Finsk brytning räknas inte.

Nu är det snart höst. Då ser det ut såhär när man kommer in till Sandhamn.



* Jag förbehåller mig rätten att när som helst ändra tävlingsvillkoren.

Syns inte, finns inte!

Publicerad 2011-08-21 21:57:27 i Allmänt

En uppdatering från Thunderclash utlovar nya låtar inom kort. Jag har i ett tidigare inlägg berättat om hur mycket jag älskar första skivan Nostalgic Pleasure. Jag ser verkligen fram emot att höra fler låtar, speciellt när det utlovas stycken från TMNT och Ronja Rövardotter.

Vidare på musiktema så måste du definitivt kolla in Malins senaste pianostycke. Det är fantastiskt, när jag hör det så ser jag scener ur Final Fantasy IX. Man är i gott sällskap med Nobuo Uematsu.

Skully's Revenge!

Publicerad 2011-08-20 12:06:00 i Allmänt

Varför tänker jag alltid "Battlestar Cataractica" när jag hör "Battlestar Galactica"?

Spel jag är sugen på att spela under hösten:
- Legend of Zelda: The Spirit Tracks
- Legend of Zelda: The Phantom Hourglass
- Legend of Zelda: Skyward Sword
- Batman: Arkham City
- The Last Guardian
- Minecraft

Är det inte ett lustigt sammanträffande att medlemmar i Sabaton och Hammerfall har så symetriska namn?

Sabaton - Hammerfall

Sång, Joakim - Joacim
Gitarr, Oskar - Oscar

... men också:
När jag skriver och ska göra ett stort B så ser det ut ungefär så här:


Det här B:et är ritat i paint, alltså med en datormus och inte med en penna. Det är ändå en fingervisning om hur jag gör ett B. I alla fall så skrev jag ett B häromdagen och kom på att det såg ut som något annat.
Med min gudabenådade tecknarförmåga skapade jag ännu ett mästerverk:


Eh... Inte imponerade?
Okej, jag har en grej till. Den är bättre, jag lovar.
Jag upptäckte att min jacka är betydligt tuffare än jag tidigare trott. den är utsmyckad med en dödskalle. Jag har själv inte märkt det förrän nu så jag har använt mig av lite visuella hjälpmedel så att ni också ska se vad jag såg.
 


Jag kallar den Skully, Bob Skully. Han pratar med mig. Han är min vän nu... Sluta kolla på mig sådär!

Get out of here you! Go on, you too... Bloody weather...

Publicerad 2011-08-15 20:01:31 i Allmänt

Det blåste kallt på Sandhamn i helgen. Kanske blir det som förra året en rask växling till höst.
Det var i och för sig helt okej temperatur i vattnet på Trouville. Visst fryser man i början men det går att vänja sig och ligga i. Kanske är hösten längre bort än den verkade idag.

Mer bilder från soluppgång från dansberget i juli.





Salen för lit till himlen 64

Publicerad 2011-08-07 21:21:38 i Allmänt

Nintendo 64.
Konsolen i mitt hjärta. För mig är namnet för alltid förknippat med mängder av glädje.
Så mycket mer än ett tv-spel. Nintendo 64 var en upplevelse. Den började som framtiden, fylld av potential. Den kom med storverk och blev en självklarhet i min värld. Den fortsatte att vara aktuell genom åren och åldrades med heder. Jag vet att inte alla skulle hålla med om den beskrivningen men det här är min, högst subjektiva, upplevelse.


Jag har (senare) förstått att 64, ekonomiskt sett, faktiskt var ett misslyckande från Nintendos sida, på samma sätt som Gamecube senare blev. 64 kunde inte konkurrera med Playstation och Sonys försäljningssiffror lämnade Nintendo efter sig i vägdammet. För mig var 64 mitt livs spelupplevelse. Den kom vid precis rätt tillfälle och jag tror inte att någon konsol kommer ha möjlighet att återskapa de känslorna som jag upplevde med 64 under sena 90- och tidiga 2000-talet.

Nintendo 64 var den första konsolen jag såg fram emot. Det var inte så att jag inte var intresserad av spel innan utan snarare så att jag inte var tillräckligt gammal för att ha tillgång till informationen om kommande spel och konsoler innan 64. Super Nintendo hade jag redan och Playstation fanns redan på marknaden. Inte heller några av de övriga konsolerna hade jag känt till innan de lanserades. Nintendo 64 blev den första konsolen som jag kunde längta efter att få spela när den kom.

Att längta efter spel, böcker eller något annat är jobbigt eftersom man bara inte vet vad man ska ta sig till för att tiden ska gå fortare, men samtidigt finns det ett nöje i att kunna se fram emot saker. Man har en positiv framtidssyn och det är ändå något positivt i sig.



Så kom maskinen till slut. Jag spelade hos vänner så fort jag fick chansen och sparade pengar till att köpa ett eget. De första spelen jag spelade var Lylat Wars, Wave Race 64, Pilot Wings 64 och Goldeneye. Goldeneye var även det spel jag fick med då jag till slut köpte mitt eget 64. Alla de spelen var fantastiska spelupplevelser. Vidare spel som jag med glädje dök över vid tillfälle var Super Mario 64, 1080º, Mario Kart 64, Diddy Kong Racing, F-Zero X, Super Smash Bros. och Perfect Dark. Och så var det förstås Ocarina of Time. Jag tror att alla som spelade spelet under 90-talet vet vad jag pratar om.



Nintendo 64 hade fyra kontrollportar vilket i samband med de spel som utnyttjade den funktionen har gett upphov till flera tillfällen för att falla ur soffan i glädjespasmer. Speciellt Mario Kart, Smash Bros, Goldeneye och Perfect Dark var spel som jag kunde fortsätta avnjuta många år efter att de släpptes. Jag spelade dessa flera år in på 2000-talet, även efter att ha införskaffat Gamecube och både Mario Kart och Smash Bros är spel som jag även idag gärna kan köra några omgångar av.

Genom 64 så fortsatte Nintendo att förstärka fästet i mitt hjärta som är reserverat för företaget.

Om

Min profilbild

Stefan

Om du läser min blogg så är chansen rätt stor att du redan känner mig. Uppdateras sporadiskt, ofta intensivt en kort period följt av en längre tids overksamhet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela