Sveriges sista blogg

Av mig, om mig, för mig... eller låter det för självupptaget?

Wenn in der Hölle kein Platz mehr ist, kommen die Toten auf die Erde zurück.

Publicerad 2011-02-22 22:42:46 i Allmänt

Språklåda

1. anagram på språklåda
-spårklåda
-åldårskap
-pålskådar

2. När jag skriver så skriver jag dig och mig. Jag uttalar dem (skriver de och dem också) ju inte så, men det är så jag skriver. Det finns folk som tycker att man ska skriva dej och mej istället eftersom "det är så man säger". I så fall borde vi väl snarare skriva däj och mäj. Det tycker jag är närmare uttalet. Jag var i och för sig (fyra olika ord? ja, tydligen) aldrig särskilt bra på fonetik och fonologi så jag kan ha fel.

3. Är det bara jag som känner mig lite obekväm när jag ska skriva supinumformen av leva?
Lev - lever - levde - levt
Uttalet får mig alltid att stanna till när jag ska skriva det.

4. Ordet näver fascinerar mig.

Min tanke:
[Läder - Lädret
Väder - Vädret
Alltså:
Näver - Nävret?]

Nej, tydlig inte enligt wictionary. De förordar följande:
Näver - nävern
Jag är skeptisk. Låter som det borde vara neutrum tycker jag.

5. Hur många ord finns det i ett språk?
Flera oändligheter. Och lite till.

Motivering
Om man inte vill svara det vanliga om att det är svårt att definiera hur man ska räkna ord, att språk har en oändlig potential för nya ord o.s.v. kan man använda det här svaret som jag har kommit fram och brukar ge på den frågan (oavsett om den är ställd eller inte):
Om språket har både grundtal och ordningstal (rätt vanligt, men om det inte har det kan man dra de redan nämnda anledningarna) så borde det finnas två ord för varje siffra.
Alltså 0,1,2,3,4,5, o.s.v. till oändlighet.
I gymnasiet försökte min mattelärare övertala mig om att det finns mer än en oändlighet. så här menade han:
0, 1, 2, 3, 4, 5, o.s.v. är en oändlighet
0,-1,-2,-3,-4,-5, o.s.v. är en till oändlighet
Tillsamman blir oändligheterna dubbelt så mycket som en oändlighet.
Om vi då har oändligt många grundtal så måste det finnas oändligt många ordningstal.
Vi har ∞x2 antal räkneord. Då har vi inte ens tagit upp de andra ordklasserna.

5. Homografer
Ord som ser likadana ut i skrift men som här med lite annorlunda uttal betyder olika saker:
regel
banan

Och här är en grupp som dessutom är olika ordklasser:
ren
syntes
buren
bär

6. Rekord i homografi/homonymi?
Bar och skär finns i tre olika ordklasser men stavas och uttalas likadant i alla tre. Finns det något annan grupp ord som slår det? Inte vad jag vet.

bar - som i "kung i en bar"
bar - som i "bar överkropp"
bar - som i "jag bar honom"

skär - som i "skärgården är full av öar och skär"
skär - som i "en skär skjorta"
skär - som i "skär älgköttet är du snäll"

Om det var någon som läste min blogg, så har nog det här inlägget rådit bot på det.

Walkürenritt

Publicerad 2011-02-19 18:30:15 i Allmänt

Varför jag tycker att Super Smash Bros (N64) är bättre än Smash Bros Melee (GC) och Smash Bros Brawl (Wii)?
Jo, det är för att de två senare går alldeles för fort. I originalet har man faktiskt kontroll över vad man håller på med. Visst finns det en viss charm i att skärmen täcks av ett kaos och alla flyger runt i alla riktningar, men jag föredrog det kontrollerbara kaoset i 64-versionen. Dessutom är både Yoshi och Jigglypuff sämre i uppföljarna.

Vad jag har lyssnat på idag?
Kul att du frågar, jag har faktiskt lyssnat på ett underbart avsnitt av Lantz i P1 från 2009-12-01. Vi får höra om en möjlig filmkanon för 2002-2009. Bäst är dock när Annika Lantz, Roger Wilsson, Fredrick Federley och Hanna Hellquist har en härlig diskussion kring Farmville.

Har jag tagit några bilder?
Ja, här har vi en skylt jag ser på vägen till tolkcentralen i Eskilstuna:



Tolkcentralen ligger till vänster från platsen jag har tagit kortet.
Jag har inte sett några återuppstående galtar eller regnbågsbroar än, men jag ska hålla extra koll på om någon av tolkarna smyger ut för att rida en flygande häst till ett slagfält för att hämta en fallen krigare under de två återstående praktikveckorna.

Vad jag tycker om examensarbetet?
Fuck examensarbetet.
Fuck it.
In hell.

Domo arigato

Publicerad 2011-02-18 20:46:00 i Allmänt

I brist på ungdomsförbund hos Sveriges TuristFörening så skulle jag önska att Stockholms Tekniska Fordonsgymnasium uppgraderas till ett universitet. Oh, the wit!

På tal om köttbullar så var det någon sent någon spelkväll när jag och Johan satt och kollade på natt-tv när vi tröttnat på Halo. Vi såg på lite olika program när vi kom in på Dragons Den. Jag har för mig att det hette Draknästet när det gick i Sverige. Jag har aldrig kollat på programmet. Jag har sett en liten del av ett avsnitt någon gång kanske men varit måttligt imponerad. Vi kollade i alla fall för att se vad killen hade för förslag.
Det visade sig vara ett livsomvälvande beslut.
Mannen förklarade att han redan hade införskaffat en sorts lyftkran. Stor grej, flera ton. Mer intressant var att det var någon sorts robot. Tyvärr kommer jag inte ihåg exakt vad den gjorde. Jag tror den skulle hissa ner någon sorts robotklo för att fiska upp saker från havsbotten. Hans idé var i alla fall att han skulle ta robotkranen på en båt, köra ut till platser där skeppsvrak och bärga koppar från havsbottnen. Han behövde investerare som kunde betala för den första bärgningen och sedan skulle projektet bli självförsörjande. Tydligen kan man göra sånt här i massor av olika länder. Enligt mannen var det vanligt att ha lagar som säger att om någon fiskar upp en sjunken last med koppar så måste de betala en liten del (mellan 10-30% tror jag) av värdet till landet där man hämtar upp den.
Alltså:
-Robotlyftkran
-Sjunkna skatter på havets botten (koppar är dyrt, det räknas)

Som ni föstår gick både jag och Johan i taket när drakarna i programmet inte slängde sina pengar över denna fantastiska man. Hur kan man inte vilja stödja ett projekt med de premisserna? Helt oförståeligt. När kapitalnissarna i sina stolar motiverade sitt beslut med att han inte var tillräckligt övertygande när han berättade om platserna han tänkte hämta upp kopparet. Då svarar han med att börja rabbla koordinater och djupangivelser utanför Sydafrikas kust. Då har kostymerna redan bestämt sig och svaret förblir nej. Tragisk, men efter en sådan inledning var vi tvungna att fortsätta kolla. Tyvärr höll inte resten av programmet samma höga klass.

Kom igen! Vrakplundringlyftkransrobot!

Bild. Kolla hur snöns skugga ser ut som en skyline.

Concerning Lantliv i Lägenhet

Publicerad 2011-02-16 21:20:33 i Allmänt

Efter att ha gjort ett besök på min klasskompis Malin "kan spöa din storebror med båda händerna och en fot bakom ryggen" Säfholms blogg Lantliv i Lägenhet tänkte jag först lämna en kommentar. Men efter ett tag tyckte jag att jag ville skriva så många saker om det hon skrivit på sistone att jag bestämde mig för att skriva ett helt inlägg med temat "saker som jag vill säga till Malin "too cool to not go out jogging in -18°C" Säfholm efter att ha läst hennes blogg". Riktigt catchy, jag borde jobba i reklambranschen.
Hoppas du inte misstycker Malin.

Malin skrev ett inlägg tisdagen den 15:e februari betitlat Styrelsemöte med STF.
Här berättar hon nu är kassör i STF Strängnäskretsen. Jag återkommer till mina åsikter om den föreningen snart. Först vill jag lyfta fram ett ord som Malin använder i sitt inlägg. Ordet är pansarkaka. Hmmm... Nu när jag skrivit det börjar jag undra om inte Malin har förklarat ordet för mig någon gång... Om så är fallet blev jag nyfrälst av detta fantastiska ord. Jag tror jag är kär. Kan man gifta sig med ord? Säkert inte. Hursom tycker jag ordet är klockrent.
För övrigt kan jag efter en snabb googling (nominalisering for president!) så kan jag konstatera att Malins blogginlägg är den första träffen på sökordet pansarkaka.

Åter till de utlovade åsikterna om STF. Ända sedan jag fick veta att förenignen Svenska TuristFöreningen heter just så har jag närt en barnslig önskan. Jag vill därför be dig, Malin, att göra ditt yttersta för att skapa ett officiellt ungdomsförbund inom STF. Bodumdum Tsch!

Hmm... Jag tyckte jag hade något roligt att säga om Man tager vad man haver men jag kan för mitt liv inte komma på vad det var... Kan ha varit att hon inleder med att vända på det till "man haver vad man tager" vilket råkar vara en fin översättning av det latatiska citat jag använt som rubrik till ett tidigare inlägg, nämligen Aqcuiris Qoudcumque Rapis. Sug på den meningen. Kan ha varit något annat också...

Jaha, om ni har hälften så roligt när ni läser det här som jag hade när jag skrev det så är jag nöjd.
Tack för inspirationen Malin, rock rock on!

Elementary, schlementary!

Publicerad 2011-02-15 22:21:36 i Allmänt

Såg just klart tredje delen av Sherlock på SVT Play. Domen är klart godkänd. Jag skulle faktiskt vilja beskriva den med ett engelskt ord, delightful. Jag är dock lättcharmad av de flesta karaktärer av typen excentriskt brittiskt geni. På det ämnet är Benedict Cumberbaths röst förmodligen nog för att bänka mig framför 1½-timme långa avsnitt.
Att serien har långa avsnitt är i och för sig inget problem, det ger oss möjlighet att faktiskt få se ett ordentligt fall i varje avsnitt. Och hur trevligt är det inte med serier som faktiskt tar slut?
Slutligen vill jag säga att jag i sista avsnittet faktiskt lyckades förutsäga något i serien. Jag brukar normalt sett vara rätt dålig på att förutse plot-twists (kanske en god egenskap?), men den här gången var det vissa planteringar ganska uppenbara eftersom de inte skulle varit med om de inte hade någon betydelse senare i avsnittet. Som ni märker så är jag nog lite väl stolt över detta så jag ska sluta skriva om det nu, innan jag får total hybris över mina ytterst medelmåttiga förutsägelser av handlingen i en tv-serie. Var det någon som sa bekräftelsebehov? Tyst i klassen!

And now for something completely different:
På tolkcentralen Sörmland är datorerna lite väl stolta över vissa grundläggande funktioner:



Nu är det verkligen läggdags. Bolibompa har ju varit slut länge!

40 000 miljarder kronor är mer än 400 000 euro

Publicerad 2011-02-14 17:18:05 i Allmänt

Såg på youtube i fredags när Margareta Sandstedt sa fel på lite siffror i riksdagen. Ni har säkert sett den. Jag tittade på videon och skrattade åt den tveksamma uträkning hon presenterade. Det som var roligt var att uträkningen inte stämde och att 40 000 miljarder kronor var en så fruktansvärt hög summa. Men sen tittade jag på den igen. Då uppmärksammade jag att i sammanhanget är den lägre siffran klart mer orimlig än den höga.
Hon pratar om något med EU:s strategi för elmarknaden och vad den strategin uppskattas kosta. I kontexten EU så är €400 000 knappt kaffepengar, medan 40 000 miljarder kronor verkar ligga mer i rätt prisläge. Jag såg senare i helgen att min tanke var korrekt, aftonbladet rapporterade att (ca) 40 000 miljarder var en korrekt siffra medan felsägningen var €400 000. Många (och då menar jag folk som skriver kommenterar på youtube) verkar dock (som jag gjorde först) inte inse vilken del av hennes uttalande som skapar den felaktig uträkningen.
Å andra sidan är kanske det intressantaste att ingen reagerade på någon av siffrorna, förvånar mig att riksdagpolitiker inte slänger sig över en chans att sätta dit varandra på sådana saker.
Sandstedt räknar i riksdagen


Min syster gjorde en felhörning på Alestorms Heavy Metal Pirates häromdagen.
Hon hörde Hairy Metal Pirates. Inte helt orimligt kan tyckas, döm själv:
Hairy Metal Pirates


Uppdatering
Har nu läst att den höga siffran inte heller stämmer. Den här artikeln http://www.expressen.se/nyheter/1.2330893/nej-margareta-sandstedt-sd-du-har-fel berättar att siffran egentligen är 1000 miljarder euro. Men poängen kvarstår. Den höga siffran var närmare än den låga.

Hail to the king, baby

Publicerad 2011-02-08 19:42:43 i Allmänt

Alla ni som slaviskt följer min blogg (tyst, det skulle kunna hända) vet väl redan att jag önskar att jag var värdig att slicka marken Ben Burtt går på. Då förstår ni att jag blev glad när Cracked.com nyligen publicerade en mycket intressant artikel. Den heter 6 Artists You Didn't Know Made Your Favorite Movie Moments. Den handlar om just det, och självklart är Burtt med på listan. Det står en del av de saker jag skrev om runt jul men ger även andra exempel, som att Burtt ligger bakom användningen av The Wilhelm Scream.
Även i övrigt är listan mycket intressant läsning om olika personer inom filmindustrin som trots sina stora insatser åtnjuter en blygsam berömelse. Jag hade definitivt inte koll på alla på listan.
Att John Williams är med på listan trots att han är tokkänd är förlåtligt. Kom igen, det är ju John Williams.

http://www.cracked.com/article_18523_6-artists-you-didnt-know-made-your-favorite-movie-moments.html

Idag Eskilstuna, imorgon Stockholm med kranskommuner.

Publicerad 2011-02-07 18:39:00 i Allmänt

Fyra veckor i Eskilstuna för praktik inleddes idag. Ni vet vad det betyder... Bilder!



Okej, okej. Den här bilden är inte tagen i Eskilstuna. Den är tagen på Mallorca. Men erkänn att man börjar fundera lite på vad som är förbjudet och vad som är tillåtet på akvariet vars entré skylten står vid.
Det kommer säkert komma lite bilder från praktiken. Jag tycker ju att jag är så fruktansvärt rolig när jag misstolkar skyltar...

Nu en lista. Listan har det snärtiga namnet "Skivor som min kompis Katarina rekommenderade till mig i högstadiet som jag lyssnade på och då avfärdade men som flera år senare blivit skivor jag inte kan sluta lyssna på".
Visst rullar det av tungan?
Alltså, Skivor som min kompis Katarina rekommenderade till mig i högstadiet som jag lyssnade på och då avfärdade men som flera år senare blivit skivor jag inte kan sluta lyssna på:
1. Hammerfall - Crimson Thunder
2. Iron Maiden - Seventh Son of Seventh Son

Okej, listan kanske inte är så lång men jag tycker ändå att det är ganska intressant att jag var måttligt imponerad av skivorna när jag först fick höra dem men att jag genom åren ändrat mig och nu älskar dem båda. Jag gillade låtar av båda artisterna (hade redan andra maiden-skivor) men skivorna övertygade inte. Men Katarina fick rätt till slut.

Arro!

Publicerad 2011-02-03 20:14:48 i Allmänt

E3-Trailer för The Last Guardian
http://www.youtube.com/watch?v=EHzHoMT5eRg

Trots att ordet "realistiskt" utlöser en varningslampa när det används för att beskriva något i ett spel under utveckling kan jag inte låta bli att bli alldeles till mig i nördbyxorna över The Last Guardian. Det senaste spelet som hade mig så här uppspelt var Mirrors Edge (även det ett spel jag försökte behålla en försiktig optimism inför eftersom jag var rädd att förstapersonsperspektivet skulle göra mig illamående).
Efter Fumito Ueda och Team Icos tidigare storverk med ICO och Shadow of the Colossus kan jag inte låta bli att längta något otroligt efter att få spela det här spelet.
Nu har det alltså till slut dykt upp ett spel som på allvar kan få mig att överväga att skaffa mig ett ps3. Förhoppningsvis kan jag lyckas komma undan med att spela på någon annans konsol men det visar sig väl...

Om

Min profilbild

Stefan

Om du läser min blogg så är chansen rätt stor att du redan känner mig. Uppdateras sporadiskt, ofta intensivt en kort period följt av en längre tids overksamhet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela